50 yaş altı şahıslarda görülen kanser hadiselerinin yüzde 79 oranında artmasının sebebi ne?

admin

casino siteleri

50’li yaşların altındaki kanser teşhislerini inceleyen global bir araştırma, erken yaştaki kanserlerin 1990 ile 2019 yılları ortasında yüzde 79,1 oranında arttığını ortaya çıkardı.

Dünyanın dört bir yanından uzmanların yer aldığı grup, araştırmaları için 204 ülkeden Global Hastalık Yükü bilgi setindeki bilgileri kullandı. İncelenen devirde erken başlangıçlı kanser ölümlerinin yüzde 27,7 arttığını buldular. Göğüs kanserinin en yüksek morbiditeye sahip erken başlangıçlı kanser çeşidi olduğu bulundu ve Asya’nın bölgelerinde kıymetli bir artış görüldü: 1990’da 100.000 kişi başına 4,9’dan 13,1’e, 2019’da 100 bin kişi başına 8,7-15,6’ya yükseldi. “Batılılaşmış bir ömür üslubunun yaygınlığı” ve daha âlâ kanser taramasının bunda rol oynadığını iddia eden takım, bu artışa neden olan faktörlerin hala meçhul olduğunu söylüyor: “Erken başlangıçlı göğüs kanseri hadiselerinin kimi ülkelerde rutin tarama uygulanmadan da arttığı da dikkat çekiyor; bu durum üreme faktörlerinin (daha genç menarş yaşı, oral kontraseptif kullanımı, doğum yapmama, ileri yaşta birinci doğum ve hiç emzirmeme), fizikî göstergelerin (daha yüksek BMI) ve davranış faktörlerinin (fiziksel hareketsizlik ve alkol tüketimi) değişiminin son yıllarda erken başlangıçlı göğüs kanseri olaylarının artmasına katkıda bulunmuş olabileceğini öneriyor.

Kanser olaylarındaki artışlar telaş verici görünse de işin içinde çok sayıda faktör bulunuyor.

Araştırmaya dahil olmayan Londra’daki Kanser Araştırma Enstitüsü Epidemiyoloji Profesörü Montserrat García-Closas, bu bilgilerin saf sayılar olduğunu ve nüfus yahut ortalama yaş artışı üzere demografik değişimlere nazaran düzenlenmediğine dikkat çekiyor. Araştırmaya dahil olmayan bir diğer bilim insanı, Londra Üniversitesi, St George’s, Hücre Biyolojisi Profesörü Dorothy Bennett de, bu yaş kümesinde ölümlerdeki artışın teşhisteki artışa nazaran daha az olduğunu vurguluyor. Başka bir deyişle, kanser olayı sayısı artarken, bağlı vefat oranı azalıyor.

Araştırmacılar, 50 yaş altındaki kanser sayılarındaki artışın ardındaki en büyük etkenin ömür üslubu değişiklikleri olduğunu düşünüyor. Grup, sonuç kısmında “Beslenmeyle ilgili risk faktörleri, alkol kullanımı ve tütün tüketimi, 2019’da erken başlangıçlı kanserlerin en önemli risk faktörleriydi” diye yazıyor ve ekliyor: “Sağlıklı beslenme, tütün ve alkol tüketiminin kısıtlanması ve açık havada uygun aktiviteyi içeren sağlıklı bir hayat stilinin teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünü azaltabilir. Erken başlangıçlı kanser için erken tarama ve tedbire programlarının gerekli olup olmadığı araştırılmaya bedel. 40-44 ve 45-49 yaşlarındaki bireyleri kapsayacak formda genişletildi fakat kesin bir karara varmak için daha fazla sistematik çalışma ve randomize denemeler gerekiyor.

Çalışma BMJ Onkoloji’de yayınlandı…

Yorum yapın

elektrik motoru üç iplik kumaş servo motor freni